Sunday, February 25, 2007

Hej Grisens år!

Hej igen, vi kände bara att vi var tvungna att skriva om våra dagar i Georgetown!
För det första, läser man i lonely planet om Malaysia står där att invånarna är väldigt "laid-back" och det enda sättet att ta det mer lugnt är i sovande tillstånd. Vår uppfattning hittills är raka motsatsen. Blandningen av religioner och folkslag är väldigt påtaglig och alla får plats och har sina egna delar av stan. Färgglada kryddoftande Little India med indisk hysterisk pop längs gatorna (alla butiker har inkastare; till och med skivbutikerna) avlöses plötsligt av Chinatowns tehus, rader av matvagnar och deras för dagarna stort firade nyår. På den här kontinenten firas alla möjliga nyår! I Thailand firas tre olika på olika sätt varje år, dock verkar det kinesiska firas störst och mest över hela Asien (såklart eftersom kineserna verkligen finns överallt). Vår andra dag i stan inföll den sjunde ( dagen av nyåret, vilket firas i dagarna femton! Det kinesiska nyåret firas olika beroende på vilken kejsare som regerar.
Det kinesiska nyåret heter på kinesiska Nian, namnet på det vidunder som en gång om året enligt legenden gav sig ut ur lyan och slukade folk till en äldre man kom på hur man skulle besegra besten. Denna seger över Nian firas på många knasiga sätt: Självklart genom drakdansen(nian) men även lejondansen som inte alls är en gestaltning av denna strid. Det var i själva verket så att en kinesisk kejsare en gång fick två lejon till skänks, dessa lejon tämjdes och tränades till att dansa roligt inför kejsaren. Folket utanför palatset som inte fick se detta men hörde ryktena blev avis och skapade sig en egen lejondans. Ett annat exempel (som lyckligtvis tillhör det förflutna, men bara med några år) är flickornas apelsinkastande bilfärd. Ogifta flickor fick under nyårsfirandet inte gå utanför hemmet utan eskort. De åkte därför omkring i bilar och kastade apelsiner ut genom rutorna som en symbol för att de letar partner. Pojkarna skockades kring bilvägarna för att få en glimt av flickorna och fattade de tycke för någon följdes detta upp genom att pojken kontaktade en sk "Matchmaker"(!!!). Fortfarande går dock unga flickor ner till havet och kastar apelsiner enligt ordspråket "a bad orange in the sea is a good husband to come".
Vi hamnade alltså mitt i detta kaos av drakar, mat, teater, musik, dans, jätterökelse (sådär 2 meter höga) och offergåvor till olika gudar. Vi blev väldigt mätta och svettiga - och mitt i ett storartat symfoniuppträdande sätter mosken 30 meter därifrån igång att mässa kvällsbönen i högtalare så det ekar i hela kvarteret. Efter ett tag var vi tvungna att pausa i Little India men det var inte mycket lugnare..! Där provade vi Ninnies "frukosttips" Roti Canai, en luftig pannkaka som doppas i söt currysås. Jättegod! Tack för den!

Vi har även varit på indisk nattbio (de hade inte sett någon västerlänning där någonsin sa en tandlös biljettförsäljare), som var på indiska men vi förstod nog det mesta ändå. Ett kärleksdrama i femton akter och tiotusen klädbyten, med galen musik och dans. Vi åt goda sockerpopcorn och började skruva på oss när filmen inte tagit slut efter två timmar. Klockan tre på natten tog vi oss slutligen hem, där satt vår hostelvärd och sov i en solstol i entren och väntade på oss. ups!

Nu befinner vi oss på 2000 meters höjd bland Cameron Highlands alla teplantager. Imorgon ska vi prova alla smaker!Kinesiska barn inviger nyårsfirandets sjunde dag med grymt disciplinerade trummor


En ovanligt pyntad kinesisk tidningsentré.

Victor på ett av alla mysiga tehus i Chinatown.

En mustig indisk familj på terassen i little India.

Rökelse..


Hårda bud i en gränd som motsäger allt vi hittills sett.

Allt är gjort i blommor..
Samma som filmklippet, kinesiska skolbarn inviger nyårets sjunde dag med trummor.
Lejondansen på styltor.


Lampor med små budskap.


Bambu-shake. (Ja det låter som ett sågverk).
Kineser ber med hjälp av rökelseskakning.


Såhär ser asiater ut när de druckit rödvin.. eller?Hus som smyckats till nyår.

Lejondans.

Linda och ett lejon :)

5 comments:

Ninnie said...

Roti Canai, MUMS!! Jag får hålla tillgodo med Malmös falaflar (haha vad roligt det såg ut!)
Sitter å påtar med tentar som ska vara klar i morgon bitti, inte så skoj.. Men gud (my looord and saviour!) vad skojigt att uppleva kinesiska nyårsfirande, jag är riktigt avis!
Förresten så är s.k. bambushake, gjord av sockerrör, mumsig värre ju. Lite mycket socker kanske, men en energikick är aldrig fel :)

Så kul att läsa vad ni har för er, keep it up :) Ha det så bra!

hampus said...

det är ju som en historialektion om kinesiska nyåret det dära ^^
alltså vad käkar man där? är det bara pannkakor doppade i söt sås (eww!), eller har dom inget gott? typ nudlar? :D

kan inte säga att jag är avis på er faktiskt, jag sitter nog hellre hemma på mitt lov och njuter, you know me!
dessutom hade jag säkert stressats ihjäl där bland allt folk!
jag vet, jag suger på att skriva något, hah, meeen jag läser det fastän jag inte skriver något. och det är kul att läsa. eh. wohow vad fel allt låter.
åå nu är jag uppe för sent igen, lovet är slut nu så. måste sova.
ha det bra hörni! :>

Josefin said...

Hehu, nu sitter jag och pratar med er på skype, och ni läser säkert det här inlägget samtidigt som jag skriver det, eller nåt. Kul med Grisens år! Ni måste ju fira ordentligt, för alla är vi grisar! Äter dom extra mycket gris där borta nu när den får ett helt eget år igen?
Det var i alla fall en spännande berättelse om lejon och drakar o allt vad det var.
Nästa gång jag skriver här har jag kanske fått jobb! Hoppas det i alla fall. Får veta i slutet av veckan om jag får det eller inte. Spännande! (tycker jag i alla fall)
Här kommer en respons på er förra blogg som jag glömde läsa: jag vill också dyka! Men sjögurkor är så äckliga så dom klarar jag mig utan.. Men resten hade vart kul! Inte för att det är tråkigt med två slöjstjärtar i ett 28 liters akvarium eller så, men jag får liksom inte plats att simma runt tillsammans med dom där...
Lycka till med läkarsökandet! (som ni nämnde på skype...)
Puss o kram

Josefin - socialsekreteraren said...

Javisst vet du, igår kväll ringde de och sa att jag fick jobbet! (kl 20 på kvällen, de har inget hyfs där på västkusten!) Det är jätteläskigt, vem kommer gilla att en 23-årig tös sitter och bestämmer om de ska få ekonomiskt bistånd eller inte? Alla kommer hata mig! Men det är väl också en bra erfarenhet... (blir snyggt på CV:t: "Jag vet hur det känns att vara hatad av alla, så ni behöver inte anstränga er för att bli vän med mig")
Jag skulle bara säga det, så snart flyttar vi till stugan och bosätter oss där några månader.
POUSS

Anonymous said...

Det måste kännas mysigt att va så involverad i den där grisens år, men hur förstår man att det är grisens och inte apans.
Är det OK att va lite grisig o ha lite gristankar i år? Vad tycker muslimerna om grisens år?
Ser just att pappa Bosse sitter och smaskar lite på en sparad julskinka.
Han blev lite sugen nu i grisåret.
Vilken härlig fantasyvärld ni verkar ha hamnat i. Synd att samtalet inte funkade.
Vad menade Josefin med läkarsökande-Ni är väl friska!!
Pusspå er från Gunmamman Bossepappan hälsar mätt o glad