Thursday, February 1, 2007

Chiang Mai och djungelvandring

Tack för alla kommentarer! Vi är så tacksamma så.

Nu har vi varit ute på ett riktigt äventyr, förmodligen även det kallaste på länge. Efter en lång bussresa med en till thailändska dubbad Arnold Schwarzenegger (Eraser) från Bangkok anlände vi i Chiang Mai vid halv sex på morgonen.

Vi spenderade första dagen på den lokala nattmarknaden som arrangeras varje söndag. Under hela veckan hölls även en speciell blomfestival, utlyst utav kungen i syfte att inspirera till att odla annan växtlighet än opium och cannabis. Kungen bestämmer allt här och han har sett till att finnas på enorma planscher överallt, så man träffar på honom i alla fall en gång varje gång man går ut. Man får inte kliva på mynt på gatan för där finns kungen, det är inte bara dumt utan olagligt och straffbart. En annan knäpp lag gäller munkarna som inte ens får röra vid en kvinna. Linda skräms genom att göra små utfall när de passerar.


Efter två dagar i Chiang Mai begav vi oss tillsammans med ett
mindre gäng upp i bergen för att vandra i tre dagar. Hälften kollapsade efter två dagar och så var vi bara tre. Vi inledde med elefantridning och fick en elefantchaufför(?) som på halvt thai och halvt engelska sjöng på candle in the wind medan vi klamrade oss fast i de branta backarna.Sedan vandrade vi i tre timmar till vårt camp för natten. Vi träffade bland annat en kanadensisk familj som unnat sig ett år(!) ledigt för att resa hela jorden runt och ett australiensiskt par som bor i Lindas favoritkvarter i Melbourne. Vår guide Jay Jay som är från en av byarna i bergen visade sig vara en riktig kompis som lärt oss vårt mest värdefulla uttryck: "Faláng ting tong" som betyder ungefär "knäppa turist". Det bryter isen jämt och fungerar inte det gör vi bara om det till "Thai ting tong". :)Längs vår vandring hälsade vi på hos den urgamla minoritetsbefolkningen Karen där det fanns en Lionsbekostad skola, badade i flera vattenfall och åkte en vild tur med bambuflotte på floden.
Nätterna i bungalown var iskalla trots fyra lager filtar, det blev ju inte bättre av att två tuppar från helvetet gal ikapp från klockan tre på morgonen,men vi överlevde rödögda och med lite snuva. Lite skit i hörnen rensar själen.Imorgon ska vår nyvunna thailändske vän Jay Jay och hans kompis Paul ta med oss upp på moped till tempelbyggnader i bergen. Till kvällen tar vi övernattningsbussen söderut till Ayutthaya och därifrån ska vi ta oss till nationalparken Kao Yai, som ska vara en av världens vackraste. Där hoppas vi få se de djuren vi missade nu (Paul förklarade att aporna i den djungeln var i skolan och skulle inte komma tillbaka förrän till helgen).

(Ursäkta röran, vi lär oss... Klicka på bilderna för normal storlek)8 comments:

Josefin said...

Hehe, jag berättade för Julius om Lindas bus med munkarna. Han var inte ett dugg road (med tanke på, ja, han är ju typ hälften buddhistisk munk), så jag sa att ni bara skämtade när ni skrev det...!
Ni verkar överleva där borta i alla fall, och det gläder mig! Jag tänkte uppdatera er lite om vad som händer här hemma, men kommer inte på något (förutom den "svarta 5 minutrarna" mellan kl 1955-2000 ikväll då hela Sverige skulle stänga av all el i hemmen för att demonstrera mot klimathot o grejer. Det gick inte så bra...!)
Fina bilder, men synd att fyra av dem blockerades av att ni hade lagt en femte rakt över dom! :)
Puss o kram!
~Josefin~

sanna said...

åh jag tycker att det är så kul att läsa eran blogg! en sjuk sak...jag har också en bild på exakt samma flicka som dansar i chiang mai. det var fan mer än ett år sen...stackarn får nog stå där och dansa varje dag. okej..men ha nu så fortsatt kul! puss

Anonymous said...

Vad bra att man inte alls blir avundsjuk när man läser om era härliga äventyr (hmrf)! Men självklart är jag glad för er skull! Ska bara se till att Pierre läser er blogg också så han också kan börja få lust o resa iväg lite! Annars händer inte så mycket här hemma. Vi jobbar o sliter o Caroline o Josefin tror att jag är gravid för att jag mått illa i typ ett dygn... Kanske borde kolla upp det... =) Det var väl allt för mig o Sting nu! Är ju sjukskriven från jobb idag så jag borde väl lägga mig i soffan o vara sjuk o kolla på Vänner då... Puss o Kram!

Sötpotaten said...

Men det var ju jag som skrev det! varför säger den att jag är anonym?? testar igen. testing testing.... /Potaten

Kristina said...

Hittade just er blogg, kul att ni kommit iväg och att ni verkar ha det bra! Men haaahaha angående mynten - se upp så att ni inte råkar trampa på ett och på så vis förlänga fyramånadersresan till något betydligt längre och otrevligare... :) I Malmö knallar det på, jag jobbar och fotar (arbetsprovsdags!) och jagar ny inneboende till vårt kollektiv. Ska bli kul.
Kommer titta in här då och då. Ha det fortsatt trevligt och kom ihåg solkräm! Jag är av albinosläkt så jag vet... :) Kram på er!

Ninnie said...

Att ni överöever tre dagars trekking, vi är imponerade! Hoppas ni fick se lite av Chiang Mai också :)
håller med josefin, jättefina bilder..
Nu ska jag plugga lite, yes!
Puss å kram!

bosse said...

Hej på er!
Kul att höra att ni har det bra o kul
Här hemma är allt som vanligt inget särskilt händer men dagarna räcker ändå inte till att få allt gjort som står på listorna. Jag har fått testtid på Onsdag till din gamla Saab får se hur det går.Hampus och jag var ute och övningskörde för första gången idag.Det gick bra.Var rädda om er o akta er för alla farliga ORMAR o sånt. Kram Pappa!

mamma Gun said...

Hej
Det trodde jag aldrig, men jag har blivit beroende av min julklapp. Gnugg,gnugg på händernas ovansida och sen somnar jag gott i ångerna av coconut body butter.
Ja, ja ibrist på upplevelser i klass med era gäller det att hitta och glädas åt vardagens små godbitar. I morgon ska jag lyssna på värstaspråketmannen i Kalmarsalen.
Idag har jag fyllt år lite i förväg och bjudit farmor på lasagnemiddag.
Hon hade en härlig apptit.
KRAMar till er o glöm ej skaka sandalerna