Friday, April 13, 2007

Laos!

(Klicka för förstoring)


SIPADAN

Nu har vi inte skrivit på ett tag och det beror främst på att vi har bråttom! Vi hastar numera genom sydostasien då vi varit sjuka alldeles för mycket. Det blir därför ett långt inlägg med mycket bilder. Vi börjar där vi slutade: på Sipadan (på Borneos östkust dit vi åkte för att dyka).
Sipadan är en vulkanisk ö som balanserar på en enda lång "pelare" mitt i det 600 meter djupa Celebes Sea. Man dyker längs klippavsatsen på 20-30 meter och får nästan svindel när man stirrar ner i djupet. Detta är största anledningen till varför Sipadan är så känd för sin dykning. Har man tur kan de mest ljusskygga vidunder smyga sig upp längs klippavsatsen till revet. Det kryllar av hammarhajar (som ofta kommer i 100-tal!), revhajar , stora baracudor, jättesköldpaddor och rockor, men även valhajar och leopardhajar kan skymtas om man har tur.
Vi hade inte turen att få se de ovanliga hajarna men ett trettiotal revhajar, dubbelt så många jättesköldpaddor, stim av baracudor, clownfiskar, triggerfish och muränor var mer än nog för oss nybörjare!
(Undervattensdigitalkameran som vi skulle hyrt hade gått sönder så tyvärr har vi inga bilder men vi väntar fortfarande på ett mail med bilder från en vän med privat kamera som dök med oss.)
Direkt efter dyket begav vi oss med en nattbuss tillbaka till Kota Kinnabalu och tack vare att busschauffören körde som en idiot i bergen hann vi med vårt flyg till Bangkok med 20 minuter till godo (NEJ vi sov inte...)!

Vi spenderade två intensiva dagar i Bangkok och tog sedan ännu en nattbuss över gränsen till Laos och huvudstaden Vientiane.

LAOS
Här har vi nu varit i drygt en vecka och tvingas resa alldeles för fort genom vad vi båda tycker är ett fantastiskt land. Vad som förvånade oss från första stund är mängden turister i städerna. Turismen har på några få år ökat enormt i landet och med en befolkning på 6 miljoner varav de flesta bor i små byar längs Mekong ser man fler turister än inhemska i städerna. I städerna ser man även tydliga spår från den franska kolonialmakten men även ute på landsbygden spelas det boule och äts baguette. Husen byggs fortfarande i stor utsträckning i fransk stil men endast de äldre människorna talar franska.
Vi har en ny hobby! Herbal sauna (örtbastu?), en slags ångbastu som endast hettas upp t 60 grader. Man sitter i en liten trähydda på styltor och under hyddan brinner en eld med ett kokande kärl hängandes ovanför. Vattenångan släpps in genom golvet i hyddan där travar av mynta, citrongräs och andra väldoftande örter ligger och kryddar ångan! I pauserna dricker man örtte som smakar som nypon. Efteråt är man som ny och vill man kan man få en traditionell massage som pricken över i. I Vientiane besökte vi en av dessa belägen i ett stort tempelområde fullt av odlingar och munkboningar. Vi har även besökt

Turismen i Laos har verkligen både hjälpt och själpt landet. Ekonomin har fått ett uppsving på bekostnad av kulturen. Det är hemskt att se hur landet fullständigt anpassat sig till turisterna, till den grad att turisterna tappat intresset. Vi har verkligen fått se extremerna av Laos: dels hur turismen fullständigt kört över en stad och dels hur otroligt vacker en oförstörd by längs Mekong kan vara.
Vang Vien, en vackert belägen stad några mil norr om Vientiane, är ett exempel på det. Ett väldigt konstigt fenomen har spridit sig i denna stad: här visas nämligen sedan några år tillbaka komediserien "Vänner" på ALLA restauranger. Turisterna halvligger i soffor framför tv:n med en Beer Lao på magen hela kvällarna efter en dags forsränning. Man kan beställa "happy pizza" och "happy pasta" och det serveras nästan bara västerländsk mat. "Vänner" är ju kul men kontrasterna till hur befolkningen är och lever blir alldeles för stora.
Vi stannade bara en natt i Vang Vien och åkte vidare norrut till Luang Prabang. Härifrån tog vi en så kallad "slowboat" sex timmar uppströms till Nong Khiaw, en liten by längs Nam Ou.
Båtturen var jättevacker och vi fick en inblick i hur människorna lever längs floden med fiske och jordbruk som främsta inkomst. Vi såg många små barn arbetandes ensamma i de små täljda träkanoterna, hanterandes fiskenäten som en dans. Vi fick äntligen se vattenbufflarna vadandes längs strandkanten (det finns även en sort som vi är säkra på är hälften ko, hälften gris: skära till färgen och alldeles nakna. Elin: vi jobbar på en bild!).
I Nong Khiaw blev vi varmt mottagna och inbjudna till det buddhistiska nyårsfirandet (ett till!) som pågick för fullt med båtrace och vattenkrig. Sorgligt nog hade vi bara tid att stanna en dag (vi hade kunnat vara där en månad).
Bussresan tillbaka till Luang Prabang bjöd på endel märkliga syner. Det finns fortfarande lite oroligheter i det kommunistiska Laos, utbrytargrupper gör att militär (15-åriga pojkar med automatvapen) är utposterade längs vägarna och bussarna saktar ner vid varje post för att slänga cigaretter till militären. Om det är en slags muta för fri passage eller ren vänlighet har vi ännu inte fått klarhet i.
Då vi passerade genom en liten by fick vi även se en ko bli skrämd av vår buss varefter den rusade rakt in i ett öppet hus där en liten flicka blev lika vettskrämd för kon. Hon jagades in genom dörren och tvingades gråtande klättra ut genom fönstret igen!
I Luang Prabang fortsatte nyårsfirandet och vi mötte upp med Erik och Ashley igen för ett hejdundrande vattenkrig men mer om det i nästa inlägg! Nyåret varar i en vecka och vi har tre dagar kvar. Vi är för tillfället påväg söderut mot Pakse och de 4000 öarna.Utsikt från Nong Khiaw.


En skräphög i Nong Khiaw råkade innehålla odetonerade amerikanska bomber.


Vi har bestigit en utsiktsplats över Luang Prabang.Vattenbufflar. Griskon kan skymtas i bakgrunden.Båtfärden på Nam Ou.Boningshus i Nong Khiaw.På en hemtrevlig herbal sauna i Nong Khiaw.Tidigt morgonregn i byn.Marknaden i Luang Prabang där vi spenderade många timmar.
Fiske på Nam Ou.Ett av alla tempel vi besökt.Den typiska laorätten "Lap" som äts med sticky rice.
Beer Lao vid Mekong.Victor i vattnet vid Sipadan.Rumskompis.Dagens skylt. Feministiska Laos.


Hund på internetcafe.


.......

10 comments:

Ninnie said...

Ni verkar ha det jättebra ju, det är jättekul att läsa om era äventyr!! Men ni vet väl att mat som kallas happy innehåller hasch eller majja? det kan bli lite tokigt om man inte vet det :)
det är värsta sommarvädret här nere nu, vi har gått omkring i bara linne och kjol i flera dagar nu och bränt oss på axlarna. det är superskönt :)

Linda och Victor said...

Javisst! I det här fallet innehöll maten "mushrooms" men lika happy är den ändå.
Vi har också bränt axlarna! jämt.

vera said...

jag började bli lite avundsjuk på er när jag läste det här inlägget, men sen erinrade jag mig när jag hade råttpicknick i jesusparken idag och heathcliff bajsade diarré på mig, och var inte så avis längre. har även ätit pizza som jag fick ränna av. det kunde man ju tänka ut med arslet. JAG SAKNAR ER!!

jag har myspace nu.

Anonymous said...

Jag skulle trivts bra i Luang Prabang tror jag-ännu bättre än Kupan eller???
Hur vågar ni stå där uppe på jättestenen-tur det inte va en tromb där just då.
Kan man skynda sig i Laos?
Laotiska godnattkramar från Gunmamman

Fridan said...

haha kul att dom visar 'vänner' överallt! linda, eller hur hade jag trivts där? =) tur att inga hajar började nafsa på er förresten. för det gjorde dom väl inte?
som sagt, min holland-resa var grym och jag ser fram emot nästa deltävling som är i Jauer (tyskland) i juni. cross-freak, jag vet! :)
jag har sagt det förut och jag säger det igen, kom hem snart!
kärlek och respekt!

Vera said...

förresten kan ni ju läsa MIN blog på http://blog.myspace.com/veronicaharkonen. det är så intressant att man kissar på sig!

Josefin said...

Oj oj, det var längesen jag läste er blogg! Är ju en superupptagen och viktig socialsekreterare nu som inte har tid med varken tv eller internet. Men det var kul att läsa ändå, trots att det skrevs för 10 dagar sen!
Jag är lite förbryllad över bilden på Linda i bastun... Varför hade du så mycket kläder på dig?! Då går du ju runt och luktar örter resten av dan. Billig parfym, kanske!
Här har vi haft högsommar blandad med vinter de senaste veckorna (kan givetvis inte undgå att nämna vädret, svensk som jag är).
Pouss haj!

Jan-Erik said...

såhär skriver en kille på jobbet på sitt forum som han å hans polare hänger på:

Har inte berättat detta för er ännu. Men på jobbet (egentligen på grannkanalen) har det kommit en Chalmers COOP-elev för att praktisera nu under en viss tid.
Vad som är coolt är att han heter Jan-Erik. Två stycken Jan-E på samma ställe!
Jag bjöd in honom till senaste partajet men han var upptagen då, annars hade ni fått träffa The Original Jan-E!

När vi träffar varandra på jobbet hälsar vi på följande sätt:
"Hallå Jan-E"
"Hallå Jan-E"

Jan-E har även lärt mig Jan-E-låten.
Till melodi av "Oo-de-lally" (Robin Hood och Lille John går igenom skogen) sjunger man "Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E Jan-E" osv.
Ni hajar nog.

Vidare finns även Jan-E-dansen, vilken fungerar ypperligt till Jan-E-låten, men den är det bättre om jag visar när tillfället finns.

All hail Jan-E!jag har blivit inbjuden att joina och jag har valt det passande nicket therealjan-e. också värt att nämna är att jag direkt gick in med högsta forumrankingen... varpå man får epitetet JACK BAUER! det ni kan ni hänga i nästa julgran.:!

hoppas ni har det bra å allt det där. ps mötte viktaås faer (bödeln) och hans broer (bödelns påg) i gamla OGC med en övningskörningsskylt som flyger iväg med kungen. härligt å se den i livet!!..ds.

hamstr said...

alltså det där med bastun lät lite finskt, nu är det väl bara för att finland Är bastuland, men gör de inte så, med ris och allt?
Jag hade aldrig vant mig vid att bara ta emot och ta emot^^ känns det inte knäppt att bara bli masserad sådär och inte göra något aaalls själv? O.O

och och och hur vet ni att hajjarna inte ska käka upp er?

jag tycker ni kan fixa hem de där Happy-recepten så blir det verkligen speciellt på helgerna när man äter pizza! :D

"sakna hit och sakna dit" jo, men jag gör faktiskt det. masssssor.
till och med stevie är frustrerad nu, bet sönder scrollen på min mus igår. allt är ert fel!!
dont make stevie sad, come home to dad. EhEE...

och nu blev klockan 4, fast jag är ledig imorn. 3 dagar ledig nästa vecka ;> Så ni hänger med liksom och inte ringer någon gång och förväntar er att jag är i skolan och kan träffa er i stan!! ... hm.

Jag färga håret orange och svart imorn, Cheeers määjt!

umm. för övrigt är det rätt jobbigt att formulera meningar, utan smileys, så det inte blir fel känsla i det man skriver..
PAIN IN THE ASS.
men ha det bra åå så hörni!

Linda och Victor said...

Hamstr: Jo, det är delvis därför vi inte gått på massage innan, vi har varit så sugna på en fotmassage men våra fötter är jämt så äckliga och svarta eftersom vi går i flip-flops dygnet runt!
Orange har jag aldrig provat, du får ta bilder.
En sak till, hur går det med Jason.vs.Stevie? Är dom kompisar? saknar dig också bro. /V