Friday, March 30, 2007

Kinabatangan-floden

(Klicka för förstoring)


God afton, det finns ingen ände på våra äventyr nuförtiden! Vi har precis spenderat tre dagar på och längs Kinabatangan-floden i nordöstra Borneo. Här finns det rikaste djurlivet på hela ön, dessutom finns den berömda näsapan att skåda endast här och ingen annanstans i hela världen! Den kallas i folkmun "the ugly dutchman'', en liten försiktig hämnd på holländarnas tidigare invasion av ön. Detta mina damer och herrar, är det fulaste djur som någonsin skådats. Tyvärr fick vi inga jättebra bilder eftersom de envisades med att skyla sig med löv.
Vi åkte en liten grupp på åtta personer, inklusive Erik och Ashley - våra vänner från longhouset. Dagarna spenderade vi dels i en motorbåt på den långa floden spanandes efter djur
både i, på och ovan vattnet, dels klafsandes i djungelgyttja då regnperioden uppenbarligen inte är över ännu. Ibland kom RIKTIGA skyfall och vi var tvungna att skrika till varandra för att överrösta dånet. Varje år blir campet helt och hållet översvämmat, och när vattnet veckor senare flutit bort återstår en meter gyttja i alla hus - husen har inga väggar utan endast pelare och nät mot tjuvaktiga makaker och annat oknytt.
Campet har ett ständigt problem med samvetslösa tjuvaktiga makaker som hoppar
in och tar vad de behöver! De kommer i små grupper och gör räder då de rusar mot necessärer, chipspåsar och skålar med mat. Någon blev nyligen bestulen på sin digitalkamera. Makaken ilade som en blixt högt upp i ett träd och försökte fundera ut dess funktion. Under tiden stod ägaren med flera på marken och ropade förgäves. Tillslut vågade sig en modig tjej upp i trädet på jakt efter kameran, då fnös makaken och kastade den rakt ner i marken.
En annan stackars turist hade blivit bestulen på sin plånbok med pass i men denna gång av en orangutang. Så stackaren fick på avstånd bevittna orangutangen äta upp alltihop.
Vi har sett otroligt mycket djur, jämför man med de nationalparker vi tidigare besökt är detta som ett zoo (!?). Vi hade bland annat den unge orangutanghannen till vänster hängandes några meter ovanför våra huvuden i 20 minuter (se även filmen längst ner). Han åt löv, kliade sig lite i röven, tittade i himlen och bara ibland slängde han en ointresserad blick åt oss.
Vi har också sett våra första vilda krokodiler (bilden högst upp)! Mycket mustigt! Vi träffade även på vår gamle vän vildsvinet, men denna gången klarade han sig undan våra käftar.
Efter två nätter och tre dagar hade vi fått nog av gyttja och bråkande aptjuvar så då begav vi oss österut mot Sipadan där vi nu befinner oss i väntan på dykning!
Borneo är helt fantastiskt men även väldigt dyrt. Nu har vi varken tid eller råd att underhålla er med fler SÅ HÄR mustiga äventyr, så den 3:e far vi härifrån till Bangkok (igen!) för att sedan ta oss vidare mot Laos.
Linda har fått sin första matförgiftning, fyra dagars maghelvete som gjort att tiden gått ännu fortare och Singapore får vänta till nästa asienresa. Vilket nog är lika bra, vi har ändå inte råd att shoppa!
Nu ska vi verkligen äta.


Utsikt från madrassen under myggnätet där vi sov.
Kvällssafari på floden. Fåglarna som flyger är alla hornbills (se bilden nedan)! Hornbills.
Mustigt åskväder påväg.


Ett så kallat Strangler Tree gör skäl för sitt namn.
Detta blad är en mini-fladdermus hem.
Vår guide Remy väckte stackarn på ett brutalt sätt.
Green Tree Lizard.
På nattflodsafari. Fåglarna sover och ser nästan uppstoppade ut. Vi kom 30 cm inpå.
Den här fågeln är så smal så framifrån syns den inte!
Monitor lizard. Ca 3 meter lång.
En lite mindre krokodil.
Erik och Ashley i båten.
En liten flicka badar i floden, hennes pappa varnade för krokodiler när hon gick för långt ut.
En utav alla örnar vi såg.
Vildsvinet blev väldigt nyfiket på blixten och tog sig en närmare titt. Lätt byte!
Rumskompis i Sipadan som tar sig ett varv i papperskorgen varje natt.

Orangutanghannen.

10 comments:

Anonymous said...

Vilka äventyr, medan jag sitterhär och lagar trasiga Hampusjeans!! Här finns också djur som är farliga för det glada vårhumöret. I natt har de festat på alla krokusar, pense'er och tulpanknoppar. Ja ja snart är det påsk här o Ninnie kommer på onsdag. Var rädda om er i dykhavet.
/Äggiga påskramar från Gunmamman
Har kikat några dagar efter reportaget Mysigt att titta på foton o film

Frida said...

muaha! vilken "liten" söt krokodil ni hittade! skulle gärna ha en sån här hemma i badkaret. den kan skydda mig från allt ont här i Bara :)
på torsdag far vi som sagt till holland över ca 5 dagar. längtar! ska bli härligt att komma iväg ett tag.
ta hand om er nu och hoppas dykningen gick bra! ser fram emot fler inläg och bilder.
puss o kram

Ninnie said...

wow vilka bamsiga krokodiler! men hallå det stod ju inget om dykningen!!
skojsiga äventyr verkar ni ha i alla fall, och sjukt fina bilder :)

Anonymous said...

Hej på er!
Ja det är underhållande och spännande
att läsa och se om allt ni gör och upplever. Lite avundsjuk blir man, men du får memorera allt så får vi ta en lång båttur och bara ligga o titta på himmeln och du berätta om alla upplevelser ni gjort. Tur ni åkte iväg var nu bara rädda om er och var snälla mot varandra många kramar till er båda från Bosse.

Jan-Erik said...
This comment has been removed by the author.
Jan-Erik said...

jag saknar er barn! kommer ni hem snart? här är det vår å dags för bilen å brucan å glajjorna med rutorna nere.. pussa inte krokodilerna, dom kan ha sjukdomar å luktar nog väldigt, väldigt illa. pouss å sköt hand om er från jäen banäen.

Sanna Maria Isabell said...

hej snäckorna mina! Jo jag kommer ju till bangkok på måndag och jag vet inte var man åker först, men jag blir nog i thailand ett tag och träffar vänner där. Det blir inget resa runt i länderna denna gången...det gjorde jag ju sist. Men hur länge blir det tills ni kommer till thaland igen då? ussspuss

vera said...

hej. alltså vad många djur det verkar vara där. men gissa hur många djur jag har nu? TRE!

Anonymous said...

Hej Vännen. Vilka fina djur, bilder och textmassa. När kommer du hem? Jag saknar dig multum. Jag har det bra också, om än på ett stillsammare sätt än du. Och vet du vad jag lyssnar på nu? " läängst fram där går jag i hatt och bjällror, och det är tidernas parad. men under klibbar allting fast.. av tåååårar!!!" // Caroline

Jan-Erik said...

haha clownen klåååååd!